Historie

Hoe het allemaal begon.

Opa Peter Roodbeen (hier rechts op de foto) teelde in zijn tijd al bomen, onder andere eiken. In die tijd gebruikten de kwekers nog niet zoveel tonkinstokken, eiken werden gebogen om ze recht te krijgen. Dagenlang nam hij elke boom ter hand om vervolgens net zo lang te buigen tot de boom uiteindelijk recht stond. Dit moest regelmatig herhaald worden omdat de bomen toch weer de neiging hadden om in de oude stand terug te gaan staan. Machines waren er toen nog niet, alles werd handmatig gedaan .Een spade , stokkenpin ,schoffel, raffia dat was het gereedschap waar onze opa het mee moest doen. Ook het rooien gebeurde met de spade, een zeer zwaar lichamelijk werk.


 
  historie boomkwekerij

Historie kwekerij


 

 

De tweede generatie.

Ook onze vader Dolf Roodbeen kreeg interesse in boomteelt , maar ook in zijn tijd was het nog niet mogelijk om met het telen van bomen volledig de kost te kunnen verdienen. Er werden aardbeien onder platglas geteeld , en er werd ander werk bij aangenomen o.a. kersen plukken en later in het seizoen appels en peren plukken. Ook onze moeder Geeske werkte in die tijd volop mee met alle werkzaamheden. Ook toen was het al een echt familie bedrijf.

Later kwam er een frees, dit was een hele vooruitgang om de grond fijn te krijgen voor het poten .Door de komst van een frees hoefde er minder geschoffeld te worden. Ook dit was echter een zwaar werk om de hele dag achter de frees te moeten lopen, zeker als de grond erg hard was wilde de frees alle kanten opspringen.
 

De derde generatie.

Dolf en Geeske Roodbeen kregen twee zonen : Peter en Herman. Peter wilde timmerman worden maar koos uiteindelijk voor de boomkwekerij. Na verloop van tijd werd onze vader echter ziek zodat hij steeds meer moest gaan afbouwen met de werkzaamheden. Hierdoor kon Peter het werk samen met zijn moeder niet meer aan. Toen werd de tweede zoon Herman de vraag gesteld om ook in het bedrijf te komen werken . En zo bestaat de VOF gebroeders Roodbeen al weer 30 jaar.

 
 

Gebroeders Roodbeen